+31 (0)6 407 702 69 info@beginmaar.nl

Inspiratie

Kom op adem tijdens een wandeling …

Tijdens mijn eerste pelgrimage naar Santiago de Compostella in 2019 ontdekte ik gedurende 800 kilometer hoe bevredigend, rustgevend, vermoeiend en adembenemend wandelen kan zijn. Mijn 2e pelgrimage een paar jaar later, liep ik vanaf Porto omhoog naar Santiago. Ook toen realiseerde ik me weer de fysieke en mentale gezondheidsvoordelen van wandelen. Het idee om naast mijn reguliere coaching nu ook wandelcoaching aan te bieden werd geboren. 

 

Ik ben al een aantal jaren geboeid door de kracht van ademhaling. Het begon tijdens mijn soloreis waar ik in aanraking kwam met The Presence Proces van Michael Brown. Ik ervoer de effecten van verbonden ademhalen.

Gedurende dit proces deed ik tien weken lang, 2x per dag 15 minuten  een verbonden ademhalingsoefening. Dit proces maakt de weg vrij om terug te keren naar onze authentieke staat van zijn zonder kunstmatige hulpmiddelen  of externe activiteiten, geen ingewikkelde ceremoniën, rituelen, dogma’s of overtuigingen. Het bewust en gedisciplineerd aanwenden van aandacht en intentie zijn de hoofdpijlers van dit proces. Inmiddels heb ik dit proces 4 keer gevolgd.

Telkens wanneer ik op een dood spoor beland, stuwt dit proces mij weer voorwaarts.

Wandel de stress uit je lijf en val af

Wandelen helpt je bij het afvallen. En niet alleen omdat je volgens de hartstichting gemiddeld zo’n 250-450 calorieën per uur verbrand, maar ook omdat je de hoeveelheid cortisol in je lichaam kunt verminderen. Want wandelen ontspant en dat is nou juist waar je  dit stresshormoon mee kunt verjagen.

Even wat negatieve gevolgen waar een teveel van cortisol toe kan leiden op een rijtje:

  1. verhoogde bloeddruk
  2. overgewicht
  3. verhoogde bloedsuiker
  4. dunnere huid
  5. regelmatig blauwe plekken
  6. verlies van spierkracht en spiervolume en osteoporose
  7. Een bol gelaat en een vetbult tussen de schouderbladen en striae behoren tot de klassieke uiterlijke kenmerken.

Dus heb jij veel last van stress? En uit zich dat in een opgejaagd gevoel, een versnelde hartslag en ademhaling? Of ben je vaak moe, verdrietig, boos, heb je een slechte nachrust, veel of weinig eetlust, vaak hoofdpijn, maagklachten of nekklachten? Pieker je veel? Grote kans dat je een teveel aan cortisol aanmaakt.

Cortisol heeft invloed op het immuunsysteem, de bloedstolling en op de hoeveelheid ontstekingsreacties in het lichaam. Cortisol zorgt voor meer honger en meer buikvet. Het hebben van veel buikvet verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, omdat in buikvet veel ontstekingsstofjes zitten. Verder maakt een hoog cortisolniveau de kransslagaderen gevoeliger voor spasmen. Dat is iets waar vrouwen vaker last van hebben dan mannen.

In stressvolle periodes leef je bovendien vaak minder gezond. Je gaat bijvoorbeeld minder bewegen, ongezonder eten, drinkt meer alcohol of begint weer met roken. Dit verhoogt je kans op het krijgen van hart- en vaatziekten.

Begin maar helpt jou graag met het zetten van die eerste stappen naar een stressvrij en gezonder leven. Stuur een bericht via WhatsApp en maak een afspraak.

Bron: Hartstichting

Wandel lekker in je eentje

Wandelen kun je prima in je eentje doen. Je hoeft met niemand rekening te houden, staat even stil wanneer jij dat wilt, gaat linksaf omdat jij dat wilt, je bepaalt zelf de afstand die je wilt wandelen, net als het tempo…Snel wanneer je wat extra calorieen wilt verbranden, ietsje langzamer omdat je je hartslag weer even wilt vertragen.

Je bent alleen met je gedachten en hoeft niet gestoord te worden. ( TIP: zet je telefoon tijdens je wandeling op flight modus)

Wandelen is zoveel meer dan alleen fysiek bezig zijn. Er is tijd voor verwondering omdat een torretje op zijn rug ligt en je bukt om deze weer op weg te helpen. Dat leidt je meteen naar de gedachte hoe het voor jou is om anderen te helpen. Je kunt hier in alle rust en stilte eens over gaan mijmeren.

Of…

Je ziet van dichtbij de knoppen weer aan de takken komen, de lente breekt aan. een nieuw begin. De vraag “Waar wil ik mee beginnen?” komt als vanzelf bij je binnen.

De natuur zit barstensvol met metaforen en wanneer je wandelt komen deze metaforen als kleine geschenkjes op je pad.

“Maar hoe zit dan met je hoofd leeg maken tijdens een wandeling?!” hoor ik je denken. Doordat je tijdens het wandelen endorfines aanmaakt, wordt je kalmer, rustiger en vrolijker. Door meer met de omgeving waar je wandelt bezig te zijn, verdwijnen de zorgen van alledag even naar de achtergrond. Hoe vaker ( en ook hoe langer) je wandelt hoe sneller je doorkrijgt dat jij niet je gedachten en je zorgen bent. Je kunt ze beter van aan afstandje beschouwen en beter beoordelen op hun waarde.

Ben je al getriggerd om aan de wandel te gaan?

Wandel je hoofd leeg

Een wandeling in de natuur, de stad of door je woonwijk helpt je om lichaam en geest weer even samen te brengen. Wie kent het niet dat je op je werk veel te veel in je hoofd zit en eenmaal thuis je hoofd maar niet uit kunt schakelen?

Doordat je letterlijk  in beweging komt, het ene been voor het andere zet, is je lijf in beweging en daarmee zet je van alles “aan” . Denk aan endorfinen. Deze neurotransmitters komen al vrij na ca 10 minuten wandelen. Ze verlagen je stressniveau, helpen je pijn te verminderen en zorgen voor een algeheel fijn en comfortabel gevoel. Dit gelukshormoon wordt ook wel het energiehormoon genoemd. Wat houdt je dus nog tegen om even de deur uit te lopen voor een korte wandeling?

Kukuru Ademkr8

Ik werd steeds enthousiaster over de kracht van ademhaling en begon me online te oriënteren. Ik volgde in november ’23 gedurende 8 dagen ca 30 webinars georganiseerd door Giel Beelen, oprichter van Kukuru. Giel voert al een aantal jaren inspirerende gesprekken  over zelfontwikkeling en spiritualiteit. Deze gesprekken zijn te beluisteren via zijn podcasts en zijn gasten vormen een bron van inspiratie voor mij.

De online ademsessies en lessen werden gegeven door ervaren ademcoaches, ademtherapeuten en facilitators.  De meeste van hen zijn al tientallen jaren professioneel actief met verschillende (klassieke en eigen ontwikkelde) ademtechnieken. Zo ook Heleen Ytsma, door Giel Beelen genoemd als de founding mother van het ademwerk in Nederland. Bij haar volg ik de opleding tot ademcoach.

Long Covid

In 2022 kreeg ik Covid, waar ik goed ziek van ben geweest en nog lang heb ik te maken gehad met (milde) long Covid klachten.

Terwijl ik uitgeteld, in hoge ademsnood  en doodstil in m’n bed naar het plafond lag te staren, ontdekte ik, dat wanneer het me lukte om mijn ademhaling enigszins te reguleren, ik in ieder geval niet in een paniek situatie terecht kwam en kon ik mijzelf kalmeren. Ik had dus de regie in eigen handen! Dat gaf mij het vertrouwen om de ademnood te verduren.

“Get lost in nature and you will find yourself”